KiDo logo

Over ons

Het Ki-Do Centrum toetst kennis continu aan de praktijk

Praktische en effectieve acupunctuur, shiatsu en Do-In Yoga
Marlies Koot en Luuk Zuurendonk zijn de oprichters van het Ki-Do Centrum. Hun behandelingen en adviezen zijn praktisch, maar altijd onderbouwd door de theorie, die ze graag delen met hun klanten. 
Beiden zorgen ze ervoor dat ze met hun kennis bijblijven door nascholingen en vervolgopleidingen te volgen. Hun opgedane kennis toetsen ze non-stop aan de praktijk: aan de klanten en aan de effecten van de behandelingen.

Marlies Koot

Marlies Koot Kido

Van ergotherapie naar Japanse acupuntuur

“Ik zoek altijd naar combinaties van behandelingen die werken”
“Ik wilde altijd al acupuncturist worden, maar daarin was toentertijd nog geen opleiding in Nederland. Het alternatief was ergotherapie bij revalidatie, met een specialisatie in neurologie, handtherapie en later als werkplekadviseur fysieke en psychische belasting (in het ziekenhuis). Tegelijkertijd studeerde ik de oosterse geneeswijzen shiatsu en Chinese acupunctuur.”

“Toen ik de Japanse acupunctuur van Kiiko Matsumoto ontdekte, kwam alles wat ik tot dan toe had gedaan, samen. In deze werkwijze wordt de klassieke Chinese theorie op westerse ziektebeelden toegepast, en vervolgens verfijnd met de Japanse naaldtechniek. Met geweldige resultaten, waardoor ik wist: dit is het!”

“Ik ben altijd bezig mijn kennis te vergroten en combinaties te zoeken van behandelingen die echt werken. Mijn belangrijkste instrumenten zijn kennis, ervaring en intuïtie.”

“Ik probeer altijd zo te behandelen, dat iemand weer terugkomt in zijn eigen comfortzone. Dat klinkt misschien raar nu iedereen wordt gestimuleerd juist uít zijn comfortzone te stappen, maar vergeet niet dat je juist daar veiligheid en rust vindt.

Door de behandelingen wordt je fundament versterkt en een balans gecreëerd. Met de oefeningen en adviezen die je meekrijgt, kun je die balans zelf onderhouden.”

De opleidingen en specialisaties van Marlies

Shiatsu-therapie, Chinese acupunctuur, verschillende specialisaties in de gynaecologie, oncologie, ooracupunctuur en Japanse acupunctuur in de stijl van Kiiko Matsumoto. Ze heeft een stage acupunctuur gelopen in Qing Dao, China.

Luuk Zuurendonk

Van camerawerk tot Japanse acupunctuur

“Als de klant zelf aan de slag kan, heb ik mijn werk gedaan”
“Ik creëer graag en deed dat in fulltime camerawerk. De ratrace stond me alleen enorm tegen. Shiatsu vulde die leegte heel mooi op omdat het heel intuïtief is. Daarnaast zocht ik theoretische aanvulling. Ik was en ben enorm geïntrigeerd door de oosterse filosofie en geneeswijzen. In de loop van de jaren heb ik dan ook verschillende studies gedaan, zoals Chinese acupunctuur en de Shang Han Lun; klassieke teksten van de Chinese geneeswijze. Uiteindelijk deed ik de opleiding Japanse acupunctuur. Daarin viel letterlijk alles op zijn plaats wat ik in die voorgaande jaren had geleerd.”

Luuk Zuurendonk Kido

“De oorsprong vinden van de disbalans bij iemand, dát vind ik interessant. Ik pak die disbalans als het ware beet en verander het zodanig dat de persoon er zelf mee kan doorgaan.

Het mooiste wat ik iemand kan meegeven, is dat ik mezelf overbodig maak.”

De opleidingen en specialisaties van Luuk

Shiatsu-therapie, Chinese acupunctuur, Advanced Classical Needling, Shang Han Lun en Japanse acupunctuur, Kiiko Matsumoto-stijl. Hij heeft een stage acupunctuur gelopen in Qing Dao, China.