KiDo_Logo

Veel gestelde vragen

Wil je meer weten over acupunctuur, shiatsu of Do-In Yoga?

Heb je een vraag?
Misschien staat het antwoord al tussen de veel gestelde vragen hieronder. Het antwoord niet gevonden? Neem gerust contact met ons op.

De World Health Organisation (WHO) heeft in 1979 een lijst samengesteld van ziekten, symptomen en aandoeningen die goed te behandelen zijn met acupunctuur. Sinds 1990 pleit de WHO voor het verbeteren van de samenwerking tussen de moderne en traditionele geneeswijzen.
Meestal wel. Voor het antwoord op die vraag verwijzen we je naar de pagina Tarieven en vergoedingen.
Nee, je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts of specialist. Bij de intake vragen we je wel naar je ziektegeschiedenis, artsen en behandelaars. Als het noodzakelijk is, nemen we, in overleg, contact op met je (huis)arts.
Ja. Acupunctuur is veilig en kent zeer weinig bijwerkingen. Marlies en Luuk zijn beiden gediplomeerd en erkend door een beroepsverenigingen die hoge eisen stelt aan praktische en theoretische kennis en verplicht tot jaarlijkse bijscholingen.
Acupunctuur is volkomen hygiënisch. Er gelden strenge hygiënische voorschriften voor acupunctuurpraktijken. Tijdens de behandeling worden steriele wegwerpnaalden eenmalig gebruikt, zodat er geen risico is van overdracht van bloed of virussen. Dat geldt ook voor de lakens en handdoeken.
Niet of nauwelijks. De naalden zijn zo dun dat je er vrijwel niets van voelt. Sommige mensen voelen helemaal niets. Maar soms ervaren mensen een klein schokje of tinteling. Dat betekent dat de energie (Qi) via dit acupunctuurpunt is geactiveerd.
Acupunctuur heeft zeer weinig bijwerkingen of complicaties. Heel soms kan een naaldje een blauw plekje opleveren. Dat is na paar dagen verdwenen. Meestal ervaren de mensen een ontspannend effect tijdens en na de behandeling. Soms zijn mensen na de behandeling moe of zijn de  bestaande klachten iets verergerd. Na twee dagen verdwijnt dat; het lichaam heeft tijd nodig om te ‘resetten’.
tsang
Bij cuppen zetten we glazen koppen op de huid, die daarna vacuüm zuigen om stagnaties en pijn van de huid en onderliggend weefsel op te heffen.
Ja, na het cuppen kan er lokaal een dieprode of blauwe plek te zien zijn, die na een paar dagen verdwijnt.

Tijdens de intake is tijd ingepland voor observatie en gaan we uitgebreid in op (kinder)ziektes, operaties, medicijngebruik et cetera. Download het intake formulier. Gedurende de vervolgbehandelingen is het belangrijk dat je ons op de hoogte houdt van het verloop van je klachten, medicijngebruik, reguliere behandelingen of een kinderwens.

Hiervoor verwijzen we je naar de pagina’s die specifiek gaan over acupunctuur en shiatsu.
Juist heel goed. Steeds meer artsen en zorgverleners verwijzen patiënten naar een acupuncturist of shiatsu-therapeut ter ondersteuning van de reguliere behandelingen, zoals bij reumatoïde artritis, stress, burn-outklachten, vruchtbaarheidstrajecten (IUI, IVF, ICSI) of bij oncologisch gerelateerde klachten na radio-, chemo- of hormoontherapie.
Het antwoord op deze vraag vind je op de pagina informatie.